Followers

Sedekah Sikit Pada Kawan-Kawan

Tuesday, May 10, 2011

MINTAK MAAF KU KEPADA RAKAN-RAKAN BLOG...


   Assalamualaikum kepada semua rakan-rakan blog alongizhamhadi.blogspot.com... Along disini menyusun ke sepuluh jari tangan kepada semua rakan-rakan blog alongizhamhadi.blogspot.com, sebab agak lama juga blog ini tidak beroperasi dan along menhilangkan diri...Memandangkan kini keadaan sudah agak stabil, jadi along nak memanaskan kembali jari jemari along ini dengan ceritakan apa yang terjadi sepanjang along bercuti panjang...Sepanjang kehilagan along terlalu banyak dugaan yang hadir menimpa-nimpa diri along ni...ada yang sedih pun ada...sesak pun ada...putus harapan pun ada...tapi alhamdulillah...dengan izin dari Nya dapat jugak along kurangkan masalah-masalah yang datang, walaupun sekarang masih ada masalah lagi yang tak selesai-selesai lagi...

Kisah 1
   Bab pertama ni pasal masalah kesihatan along. Hari tu dekat dua minggu jugak along demam selseme tak berhenti-henti dan kadang-kadang bila along hembus nak keluarkan hingus sampai keluar darah..jadi along pergi la ke hospital untuk buat pemeriksaan. Pihak hospital ambik sempel darah dan sempel kahak dan dia orang suruh ambik keputusan nanti.

Kisah 2
   Along dapat anak menakan yang ke empat...nama hafiz haziq...anak kakak sedara along...bila along tengok baby tu kuat tido jek siang-siang...kak da cakap bila malam dia buat konsert...melalak punya kuat...isisisisss...baby-baby...besaQ sikit boleh masuk bintang kecil kot...heeeee....



Kisah 3
  Pada hari jumaat 08hb April 2011..waktu tu along dalam perjalanan ke tempat kerja..seperti biasa kalo along kerja malam kadanag-kadang waktu siang tu along akan ke sg.petani kunjung mak cik - mak cik along kat sana ( amanah mama along kene jage ).Petang tu along nak masuk kerja terus la dari sg.petani ke kulim..seperti biasa along ni kalo takat nak ke mana-mana sorang-sorang along lagi suka gunakan "V-tech ex5 100cc"..Jadi dalam perjalanan, sampai saja dekat padang serai enjin "V-tech ex5 100cc" along brekdown...jem...adeh...peyakit-peyakit...bawak ke kedai repair.Pomen bukak tengok haed kene tembak, piston kong, valve aka vaf patah, rantai kecik kong, camshaft kong...erti kata lain...itu semua mau duit...adehhh!!!

Kisah 4
   Along ke penang untuk uruskan penjualan jual beli rumah mak cik along...Di sebabkan motor rosak jadi hanya tinggal "baby pink" jek la walaupun along cukup tak berminat drive "baby pink" masuk penang. Nak tau sal apa??? pertama kene tol jambatan jek RM7.00 walaupun naik sorang..Membazir tu tau tak..yang kedua nyer penang..tau jek la..JEM..parking susah nak dapat..adeehhh!!! bosan-bosan... Dalam dok drive "baby pink" tu, bila along masuk selekoh jek "baby pink" berbunyi..asal belok jek berbunyi...along pun apa lagi cek tengok la...rupa drive shaft's dah kong..adoooiiiiiii!!!! DUIT..DUIT..DUIT..boleh kong along macam ni wooo...

Kisah 5
   Dua minggu selepas along turun penang hari tu, pihak peguam call panggil tuan rumah datang tandatangan surat perjanjian. Jadi along sekali lagi gunakan hikmat bakti "baby pink" untuk bawak mak cik along ke penang. Pagi-pagi dah drive bawak mak cik ke pajabat peguam. Time lunch along bergegas ke Mc'D kat bayan baru...peeerrrrgggg...ramai nyer orang...sebenar nyer along pergi pun semata-mata nak gelas Mc'D tu...buat koleksi...heeee...

Kisah 6
   Dah lama tak balik perak...ingat nak balik naik bus jek...malas nak drive, sekali tengok kulim malam takda bas dah...sal esok nyer 1 may..adeehh..jadi terpaksa la along drive jugak "baby pink" balik perak malam sabtu tu..esok nyer hari ahad..ronda ipoh merempit gan "tuuuttt"..heee..kisah nyer malas nak drive "baby pink" dalam jem 1 may kat ipoh, jadi merempit la..senang nak selit dan parking senang nak dapat..dan la pergi tonton wayang kat jusco ipoh..ingat nak tengok "fist five" sekali dah full la..ada pun 12.40 tengah malam..jadi kami tibai jek la tengok "red riding hood"..layan jek la..balik tu kami pun singgah la kat padang polo ipoh..baru nak bercekerama sekali hujan turun lebat daaa...dah la mai merempit..jadi apa lagi berteduh la bawah pondok kat taman tu..berramai-ramai yek..bukan berdua tau..sekali tengok jam dah nak jam 7..nak tak nak kami pun redah la jugak dalam kebasahan tu pulang ke kampar balik..along balik-balik mama gan adik gelak.." padan muka..nak merempit sangat musim-musim hujan ni"..duuussss..kena setepek..

Kisah 7
   Mak cik along yang kat penang mintak tolong along bawakkan "si kumbang hijau" aka savvy dia ke proton service kat bayan baru..jadi balik jek dari kerja malam tu along bawak acik ke tempat kerja dia dan terus ke proton service. Tunggu punya tunggu.. jam 11.30 pagi baru siap..terus along ke tempat kerja acik ambik sal acik kerja sekerat hari jek..lepas acik balik tukar unifom dia ajak ke bagunan tabung haji..biasa la..bawak keluo duit ler apa lagi..sampai je kat gate bagunan tabung haji tu along terpandang papan tanda ini ( gambar sebelah )..adeehhh..along pakai seluar pendek masa tu...jadi dengan rasa segan silunya...along dok dalam kereta jek la...heeee...

Kisah 8
   Memandangkan si "V-tech ex5 100cc" along dah dua kali jem..maka buah fikiran along dah mula bosah nak merepair lagi dah..jadi keputusan nyer jual saja..jadi along pun ronda-ronda la bersama "V-tech ex5 100cc" tu dari kedai motor..ke kedai motor..satu kedai pun tak nak beli dengan wang tunai..mengambil jalan singkat dan mudah along buat jek la "V-tech ex5 100cc" duit muka bagi megambil jentera lain di kedai tu..jadi pilihan along dah tentu nyer mahukan sesuatu yang lebih berkuasa dari "V-tech ex5 100cc" tu...jadi along pun angkat jek la jentera terulung golongan mat-mat rempit ni..walaupun produknya di kilang yamaha sudah di berhentikan..sikit hari benda ni boleh jadi bahan rare..

   Jadi setakat ini sahajalah along ceritakan sepanjang kehilangan along kat dalam dunia blog ni...lepas ini along tak tau pulak nak hilang lagi bila lagi...tapi buat masa sekarang along akan sentiasa bersama rakan-rakan along dalam alongizhamhadi.blogspot...

8 comments:

faralovexx said...

adoii,byk btol halangan along,,sabar yer,,,,
ade hikamh sume tu..chill jer

dill said...

fuh. pancaroba penuh sana sini. sabar banyak2. bro, balik kampar? area mane?

dill.

little cart00n said...

kita sama..macam2 perkara jadi ya..
hehhe

misyamissyou said...

wah..byk gak kisahnye..huhuu

cikida said...

wahh,,mcm2 cite along ni..xpe,,semua tu asam garam kehidupan..yeahh..tingkatkan prestasi kurangkan kontroversi..melodi.ngeh3..=p

ABU said...

banyaknya kisah hidup..
btw nice blog bro..:D

Cik Khairyyna :) said...

urm. kuat k. :)

KurekureKecik said...

maafmu diterima =P