Followers

Sedekah Sikit Pada Kawan-Kawan

Monday, February 28, 2011

J.B.U : Pengurusan Jenazah Sesi Pertama



   Assalamualaikum... allhamdulillah... malam semalam 27 Feb 2011 dengan izin dari Allah S.W.T maka selesailah sudah sebuah program pengurusan jenazah sesi pertama untuk jemaah-jemaah batu uban yang dilakukan di dewan batu uban. Ini along boleh dikatakan sebagai sesi pengenalan cara-cara bagai mana untuk uruskan jenazah bagi mereka yang beragama islam.


   Allhamdulillah... along lihat ramai jugak hadirin yang hadir pada malam semalam yang terdiri dari golongan anak-anak muda ANAK HANTU PENANG yang hadir untuk belajar cara pengurusan jenazah. Program yang di jalankan ini bertujuan memberi pendedahan kepada golongan muda termasuk along sendiri agar dapat menjadi pelapis untuk lewat hari nanti. Selain itu jugak, ini adalah salah satu tanggungjawap wajip untuk kita ketahui sebagai seorang umat islam.


   Kami mendapat tunjuk ajar dari pak cik toi dan mamu dari jemaah masjid tanjung tokkong pulau pinang yang telah berpegalaman dalam menguruskan jenazah. Lebih-lebih lagi kehadiran pak cik toi serta mamu yang datang megajar kami tampa sebarang apa-apa bayaran, katanya ini adalah salah satu tangungjawap dia sebagai seorang umat islam untuk megajar kami. Kami hanya meyediakan bahan-bahan pengurusan jenazah seperti kain kafan, kapas, kapur barus, air mawar, daun bidara dan minyak atar sahaja. 


   Along sebagai wakil jemaah batu uban mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada pak cik toi serta mamu kerana sanggup meluangkan masa bersama dari jam 9.00 malam sehingga 12.30 tengah malam untuk memberi tunjuk ajar kepada kami. Insaallah...untuk rancangan masa hadapan kami akan membuat program ini lagi dengan lebih mendalam, dari cara memandikan jenazah sehingga semasa jenazah di kebumikan...







P/S : MANUSIA yang BIJAK ialah manusia yang INGAT akan hari KEMATIANNYA.







11 comments:

anis said...

terkejut !
bukak2 nmpk perkataan jenazah ..

^baju kurung^ said...

bgusla prgrm cmni. fardu kfayah xleh d'abaikn

KUREKURE COMEL said...

bagus sgt2....sgt elok belajar pengurusan jenazah....


nnti blh gantikan dgn yg lbh tua..
kira pelapis la ni....alhamdulillah

misza said...

akk pun dah daftar utk kursus ni. sekarang tunggu depa panggil jer. tapi kursus dari pagi sampai ptg.

alongizhamhadi said...

nanti bulan 4 ni ada kami buat lagi kot...sapa2 nk ikot blh la...tp kt tanjung tokkong pulau pinang la ek..heeee...

Rie said...

bagus kursus ni
kalau dapat update full cara menguruskan jenazah pun bagus..hehe

alongizhamhadi said...

huhuhuu...kalo nk full jenuh..lg pn along masih belajar lg..nnt kalo ada rezeki along cuba ek..

CikBulat said...

Dah lama tak practice, lupa dah T___T

fun4u said...

Have a nice day and if you have some time than visit back at http://adsense-adword-info.blogspot.com/
thanks

mera zati M.z said...

entry menarik :)

Aida Norhazrin said...

Mcm mn nk daftar..daftar kat ne